Historien om Radioten Thomas Neraasen

Denne saken har jeg sakset fra Forswingende.com, min egen dansebandportal, og er en liten historie om hvordan oppveksten min har formet meg til den radioten jeg er i dag:

 

Mitt navn er altså Thomas Neraasen og jeg er ekte gjøvikenser. Jeg ble født den 23.oktober i 1973 og er oppvokst i et hjem hvor radio og musikk har gått hånd i hånd i alle år. Jeg er oppvokst med en far som fløy i skytteltrafikk mellom sofaen og radioen for å ta opp musikk fra programmer som Ønskekonserten og Norsktoppen på den tidens kassetter og før den tid igjen spolebånd. Selv begynte jeg å leke meg med pappas spolebåndopptager fra Tandberg allerede før jeg begynte å gå. Bortsett fra en gang da jeg klarte å rive hele kabinettet med båndopptageren over meg, så klarte jeg ganske tidlig i barndommen å betjene denne store boksen hvor pappa hadde spilt inn musikk og andre innslag allerede lenge før jeg ble påtenkt. Dermed ble jeg oppfostret med musikk fra 60 og 70 tallets radioprogrammer på NRK, noe som innebar musikk fra både Jens Book-Jenssen, Freddy Kristoffersen, Vidar Lønn Arnesen, Vidar Sandbeck, Doodle Bugs og Børt Erik Thoresen for å nevne noen av artistene jeg ganske tidlig stiftet bekjentskap med. Senere kom Lillian Askeland, Ottar Johansen og Bjøro Håland inn i kassetthyllene mine og utover 80 tallet begynte jeg også å få litt dansebandmusikk, først og fremst fra Vikingarna og Kjell Vidars men også andre band og artister dukket opp i kassettsamlinga mi etterhvert. I begynnelsen fikk jeg kassetter i gave fra foreldra mine og jeg var også flittig til å ta opp musikk fra radioen, akkurat som pappa. Jeg fikk etterhvert også opp øynene for mikrofonen og opptaksmulighetene på den tidas reiseradio med kassettspiller, og dermed ble mine første "stemmeprøver" på kassettbånd utført, med mer eller mindre hell, men med veldig god underholdningsverdi både for meg og de andre som hørtë på de mange kassettopptakene som ble gjort i tide og utide når jeg ikke hadde noe bedre å foreta meg.

I 1988 skjedde en endring i mine musikkvaner, da fikk jeg nemlig min første CD-spiller noe som var en stor forandring på den tida. Da skulle musikken være helt støyfri og både båndsus og plateknitring var en saga blott. Min første CD var med Flamingokvintetten, og senere fulgte både Stefan Borsch, Sten & Stanley, Curt Haagers og flere til. Det hører også med til historien at en stor del av konfirmasjonspengene mine gikk med til å utvide CD-samlinga. Etterhvert ballet det på seg, hyllemeter på hyllemeter ble fylt til randen og i dag kan jeg telle ei CD-samling på over 2000 CD-plater hvor en stor andel er dansebandmusikk. Det gikk ganske fort litt sport i det å skaffe meg alt av det som kom ut av svensk og norsk dansebandmusikk, og da mener jeg ALT. En periode oppsøkte jeg også brukthandler og antikvariater for å tette igjen "hull" i platesamlinga mi. Denne igjentettingen av hull er forøvrig ennå ikke fullført, men jeg føler jeg har kommet bra ajour i å skaffe meg dansebandplater som har kommet ut i løpet av CD-platas historie fra midten på 80 tallet og fram til idag.

I 1989 begynte jeg å interessere meg for radiodrift på ordentlig, og jeg hadde allerede da vært fast innringer i flere år på både Raufoss Nærradio og Radio 3 som var de lokale nærradiostasjonene i Gjøvikdistriktet på den tida. Høsten 89 fant jeg ut at jeg skulle melde meg på nærradiokurs i Radio 3, som den gangen var en organisasjonsradio som ble drevet av KFUM/KFUK. Så en kamerat av meg og jeg meldte oss altså på et helgekurs som var inngangsbilletten for å bli medarbeider i Radio 3. Kursledere var blant annet Anders Tangen, kjent fra både P4 og NRK i senere tid og ikke minst kjent som en populær standup-komiker. Han jobbet den tida som medarbeider i Radio 3, og han var den første mannen som lærte meg litt om nærradiodrift. Under kurset så ble det ganske fort klart at det var tekniker jeg skulle spesialisere meg som, da jeg ikke følte meg egnet og tøff nok til å begynne og prate på lufta alene på den tida. Etter kurset ble jeg engasjert som tekniker på kveldstid etter noen sendinger med opplæring. Dette drev jeg på med et par-tre år helt til jeg ble tilbudt å spille dansebandmusikk som oppvarming til bingosendingene på tirsdagskveldene hvor jeg etterhvert ble fast tekniker. Dermed så også mitt første egne radioprogram dagens lys, et program som jeg på den tida kalte "Musikk for danseglade". Dette gikk på lufta hver tirsdagskveld en time før bingoen, og dette gikk også direkte, noe som gjorde det hele ekstra pirrende og spennende for undertegnede. I 1993 skjedde det imidlertid en del ting i radioens indre gemakker som gjorde at flere av medarbeiderne rett og slett ble kastet ut, og i de tre årene som fulgte så skjedde det store forandringer med nærradioen på Gjøvik. KFUM/KFUK trakk seg ut som eiere av radioen og etterhvert ble radioen kommersialisert og endret tilslutt navn til Radio 107 Gjøvik og ble dermed et aksjeselskap, men som fortsatt satset på frivillige medarbeidere som var veldig vanlig på den tida og som nok er ganske vanlig fremdeles i mindre radiostasjoner. Så i mars 1996 kom jeg over på attføringstiltak, og med god hjelp av Aetat som det het den gangen, så fikk jeg komme inn igjen i radioen på såkalt attføringstiltak, noe jeg var veldig glad for ettersom jeg hadde savnet radioarbeidet dypt etter at jeg måtte slutte i 1993.

I 1997 så dro radioens musikkansvarlige og driftssjef i militæret, og dermed måtte vi andre holde radioen i drift mens han var borte. Dette ble litt av en utfordring, men redaksjonssjefen vår på den tida var en iherdig mann på mange fronter og han gikk ikke av veien for å prøve nye ting. Ettersom han også var en stor dansebandentusiast så engasjerte han meg, som han visste var om mulig enn enda større dansebandfreak enn ham selv. til å lage musikkprogrammer med norsk/svensk dansemusikk på kveldstid flere ganger i uka. Disse programmene ble i første rekke brukt som fyllstoff mellom de faste programflatene til radioen. Utover sommeren så ga han også disse programmene et navn, og dette ble altså For Swingende. Og etterhvert så ble mine programmer begrenset til å sendes to timer på kveldstid en fast dag i uka, og i august 1997 så gikk det første ordinære For Swingende-programmet på lufta. Den tida hadde jeg ikke noen spesiell oppskrift jeg gikk ut fra da jeg laget programmene, jeg bare spilte masse forskjellig dansebandmusikk fra min egen samling som jeg likte selv. Men ganske raskt så fikk jeg inn den faste posten med å presentere en ny plate med tre låter i hvert program, og dette ble altså til "Ukens platenyhet" eller "Ukens platepresentasjon" som jeg kalte den, noe som også er et fast innslag i mine sendinger av For Swingende i dag.

Etter en tid på lufta så inngikk jeg etterhvert et samarbeid med Radio Hamar om å sende programmet mitt på deres frekvenser, mot at Gjøvikradioen fikk et countryprogram i bytte fra Radio Hamar. Dette var min første erfaring med å sende på andre stasjoner enn min egen. Dette samarbeidet varte dessverre ikke så veldig lenge, men i 2004 begynte spennende ting å skje, da ble jeg kontaktet av en av medarbeiderne i den tidas P5 Solungen, lokalradioen for Solør. Dette var Bjørn Martin Brandette som idag er webdesigner for Forswingende.com. Han ville gjerne ha en prøve på programmet mitt og ganske raskt så bestemte P5 Solungen seg for å sende For Swingende på sine frekvenser. De tok også med seg det andre programtilbudet mitt som heter Fra Svensktopp til Rock'n Roll og som har noe kortere fartstid enn For Swingende, og dermed så ble disse programmene populære programposter på P5 Solungen helt fram til radioen la om driften i 2007 og kuttet ut mange av sine gamle programkonsepter og la om til det som idag heter Radio Østlendingen. Dermed var For Swingende-eventyret i Solør over, men til gjengjeld kom flere andre interessenter på banen og ville ha mine programmer. Så etterhvert ble både Radio Øst i Østfold, Radio Toten og den nettbaserte voksenradioen Scandiradioen med på videresending av For Swingende og Fra Svensktopp til Rock'n Roll. I dag har vi også med oss Radio Hallingdal, Radio Vika og Radio Midt-Trøndelag, og programmet ble også en periode sendt på nettradioen til danserestauranten Landekroa i Sarpsborg. Dermed så dekker For Swingende for tiden store deler av vårt langstrakte land, men i skrivende stund mangler vi dekning i Nord-Norge og på Vestlandet.

Hjemmesida til For Swingende har også sin historie, den ble opprettet første gang i 2001, den gangen mekket jeg sida selv i Front Page og den var ganske enkel og muligens noe grell og skrikende i farge og design. Likevel ble den bra besøkt av folk i dansebandmiljøet og jeg skrev fra første stund ukentlige plateanmeldelser med tilhørende terningkast. I tillegg spedde jeg på med spillelister fra programmene, singelomtaler og ikke minst nyhetssaker fra dansebandverdenen. I 2003 så også topplista For Swingende-Toppen dagens lys og denne ble også stemt fram via hjemmesida. Så i 2006 var det vel, så fikk jeg tilbud fra Bjørn Martin Brandett som hadde utarbeidet et eget publiseringsverktøy for nettsider, om å få ei helt ny side som han og jeg kunne drifte sammen hvor han tok seg av det tekniske mens jeg stod for innhold og oppdateringer. Dermed kunne Forswingende.com snart fremstå i en mye proffere og mer funksjonell nettside og besøkstallet steg også i takt med at sida ble bedre både i design og innhold. Dette er sida dere besøker idag, som altså blir utviklet av firmaet Lyd & Web med Bjørn Martin i spissen.

Dette var litt om historien rundt For Swingende, selv så jobber jeg med dette på frivillig basis siden jeg idag er uføretrygdet, og derfor så er For Swingende fortsatt bare et hobbyprosjekt hvor jeg distribuerer programmet og drifter hjemmesiden helt uten inntekter, hvis vi ser bort fra en symbolsk sum jeg tjener på Tradedoubler-annonser rundt på siden. Jeg har valgt å gjøre alt dette gratis ettersom jeg er ufør og dermed ikke kan tjene mer enn et visst beløp årlig, og siden jeg er veldig interessert i danseband og musikk generelt så syns jeg dette er den beste hobbyen jeg noen gang kunne hatt. Jeg vet mange har nytte og glede av det jeg holder på med, og jeg får mange gode tilbakemeldinger fra både artister, arrangører og andre innenfor dansebandmiljøet, noe som gir meg enda mer guts til å stå på videre.

Tilslutt vil jeg takke alle dere som besøker nettsiden min jevnlig og som hører på mine programmer. Uten dere og den positive responsen dere gir meg så ville ikke For Swingende vært hva det er i dag. Det er dere som gir meg gløden til å fortsette videre med både radioprogrammene og hjemmesiden. Nå vet dere litt om hvem mannen bakom dette prosjektet er også, og jeg håper vi ses og snakkes der ute igjen, enten det er i forbindelse med dansegallaer, festivaler, studiobesøk eller andre situasjoner hvor våre veier krysses. Jeg kommer ihvertfall til å stå på videre for den nordiske dansebandkulturen, for det er en musikkform jeg virkelig brenner for og som trenger og fortjener all oppmerksomhet og positiv PR som den kan få.


 


Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

radioten

radioten

41, Gjøvik

Jeg er en skikkelig radiot som er født i 1973 og har jobbet innen lokalradio siden 1989. Danseband er min store lidenskap, men jeg er likevel ganske allsidig innen musikkens verden, selv om jeg foretrekker musikk av noe eldre dato. På denne bloggen kommer jeg til å legge ut meningsytringer og andre ting som opptar meg om både lidenskapen min for radio og andre ting jeg pusler med og funderer over i hverdagen. Musikk, film og media kommer nok til å bli tilbakevendende temaer føler jeg, i tillegg til at jeg også har laget en egen spalte der jeg både for min egen og andres del kommer til å lære meg definisjonen av ulike fremmedord, noe jeg syns er et artig og spennende tema.

Kategorier

Arkiv

hits