hits

Julemat-tanker i førjulsnatta

Da begynner det å lakke og li mot sengetid, og når jeg står opp i ettermiddag så er det bare 24 timer til vi drar til Follebu og 48 timer til vi skal sette oss til bords og gomle ribbe og medistermat. Ja, jeg teller veldig ned for tiden, og det kribler litt mer for hver time og hver dag som går. Jeg har heldigvis den samme, litt barnslige julegleden og forventningen inni meg som jeg hadde i barndommen, og det er en egenskap jeg er veldig glad for å inneha, selv om mange sikkert syns det er både fjasete og barnslig.

Men jeg har alltid blitt som et barn på julaften når pakkene ligger under treet og ribbeduften begynner å bre seg i huset. Det eneste jeg ikke får kjenne mer er den deilige duften av hjemmelaget surkål som bredte seg i huset den tida da mamma og pappa var i sine glansdager og mekket surkålen helt fra bunnen av, der pappa var smakemester som finjusterte surkålen med sukker og eddik på slutten av koketida, mens mamma tok seg av grovarbeidet. Den duften er et savn, men jeg har ingen planer om å pålegge verken meg selv eller de jeg feirer jula hos å lage surkålen fra bunnen av bare for å få den deilige duften i huset. Men om dere spør meg om den ultimate julelukten for meg, så er det helt klart lukten av hjemmelaget surkål, ingenting slår den.

Nå er det like før jeg ihvertfall skal innta det hellige ribbemåltidet som jeg avstår fra alle andre dager i året, bare for å få ekstra glede av det på julaften og 1.juledag. Jeg har ikveld så smått begynt å prøvesmake litt på alle de gode julesmakene, i form av pepperkakene fra Berthas, men resten av godsakene jeg har handlet til jul ligger alt sammen urørt og jeg akter å la det ligge i fred til vi kommer fram til svogeren min i Follebu på kvelden lille julaften, da kan det hende jeg letter på lokket på noen av varene, ihvertfall når klokka har bikket midnatt. Før det skal jeg hygge meg og avslutte hverdagen for denne gang med noe så hverdagslig som karbonadedeig og spaghetti i kveld, bare for å markere overgangen til julehøytiden så tydelig som mulig.

Nå er det like før kvelden er her, den store kvelden, så jeg kjenner jule-matlysten snart melder seg...den spesielle og litt ekstra sitrende matlysten jeg kun føler denne ene dagen i året. DET er en god følelse det! Bon appetitt folkens!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

radioten

radioten

44, Gjøvik

Jeg er en skikkelig radiot som er født i 1973 og har jobbet innen lokalradio siden 1989. Danseband er min store lidenskap, men jeg er likevel ganske allsidig innen musikkens verden, selv om jeg foretrekker musikk av noe eldre dato. På denne bloggen kommer jeg til å legge ut meningsytringer og andre ting som opptar meg om både lidenskapen min for radio og andre ting jeg pusler med og funderer over i hverdagen. Musikk, film og media kommer nok til å bli tilbakevendende temaer føler jeg, i tillegg til at jeg også har laget en egen spalte der jeg både for min egen og andres del kommer til å lære meg definisjonen av ulike fremmedord, noe jeg syns er et artig og spennende tema.

Kategorier

Arkiv